Paarden

Vroeger hielden boeren paarden als werkdier. Dat werk wordt nu gedaan door tractoren. Stadsboerderij De Korenmaat heeft een Nederlands trekpaard. Hij heet Daan. Je kunt goed zien dat hij heel sterk is: hij is groot en breed. Omdat paarden kuddedieren zijn, vinden ze het prettig dat ze met z’n tweetjes zijn. Vanaf zijn geboorte is Daan altijd samen geweest met zijn moeder Alise. Helaas is Alise op 1 december 2016 overleden. Lees hier meer. We zijn daarom op zoek gegaan naar een maatje voor Daan. Eerst was Jopie een tijdelijk maatje voor Daan. Klik hier om de kennismaking tussen Daan en Jopie te zien. Inmiddels zijn er twee pony’s, Luna en Zafira, die Daan gezelschap houden.

Voorplanting
Paarden krijgen niet zo vaak een jong, een veulen genaamd. Als een merrie gedekt is door de hengst duurt het ongeveer 11 maanden voor het veulen geboren wordt. Paarden zijn nestvlieders. Dat betekent dat ze al heel snel na de geboorte kunnen staan en lopen. Dat heeft ermee te maken, dat paarden vroeger in de natuur op de open vlakte leefden en snel moesten kunnen vluchten.

Jongen
Veulens drinken een klein half jaar melk bij hun moeder. Maar ze knabbelen ook al snel aan het gras of hooi. Na een half jaar worden ze gespeend. Dat betekent, dat ze geen melk meer bij hun moeder mogen drinken. Pas als paarden vier jaar oud zijn, zijn ze volwassen. Hieronder zie je Daan toen hij nog een veulen was. De foto van Daan daaronder is gemaakt in de zomer van 2015, wat een verschil!

Daan als veulen

Daan als veulenDaan als volwassen paard

Daan als volwassen paardVoeding
Paarden eten het liefst gras, kuilgras en hooi. Maar ook een appel of wortel gaat er best in. Paarden staan in de wei waar voldoende gras is. Als je goed kijkt, zie je dat een paard de hele dag door aan het eten is. Dat is nodig omdat het zo’n groot dier is. Maar ook omdat er niet zoveel voeding in gras zit. In de winter is er niet zoveel gras. Dan voeren we ze extra met bijvoorbeeld hooi.

Leefomgeving
In de zomer zijn de paarden op Stadsboerderij De Korenmaat. In de wintermaanden, vanaf half oktober, zie je de paarden in een van de weiden op Stadsboerderij Presikhaaf. De grond van Stadsboerderij De Korenmaat is dan te nat voor zo’n groot dier. In het zomerseizoen verhuist hij weer naar de weiden van Stadsboerderij de Korenmaat. Van nature zijn paarden ongeveer 60% van hun tijd bezig met grazen en rondstappen. Daarom zijn ze het hele jaar buiten. Maar voor noodgevallen is op beide boerderijen een paardenstal aanwezig.

Paardenstaart
Alise had een korte staart. Bij werkpaarden werden staarten gecoupeerd, zodat hun staart niet vast zou komen te zitten in de werktuigen die ze trokken. Het couperen van staarten is tegenwoordig verboden. Toen wij Alise kochten, was haar staart al kort. Daan is bij ons op de boerderij geboren en heeft zijn mooie, lange staart kunnen houden.
Paarden gebruiken hun staart om lastige insecten weg te jagen en te communiceren. Hard zwiepen betekent bijvoorbeeld: Pas op! En de staart hoog dragen, laat zien dat het paard vrolijk is. Daan heeft in de zomer een vliegendeken omdat hij last heeft van zomereczeem. Dit houdt in dat hij allergisch reageert op steken van knutten en andere muggen. Hij krijgt dan veel jeuk en krabt tot bloedens toe zijn huid, vooral bij zijn manen en staart, stuk.

Alise en Daan

Alise en de jonge Daan


Paardenweetjes

  • De kleur van Daan heet ‘vosschimmel’ Een bijzondere kleur die niet meer zoveel voorkomt. De manen zijn lichter dan de huid. Als de manen lichter zijn of dezelfde kleur hebben als het lijf, dan noem je de kleur van een paard ‘vos’. Schimmel houdt in dat ze donker geboren zijn en langzaam lichter worden. Hun wintervacht is ook veel donkerder dan hun zomervacht.
  • Wij hebben niet elk jaar een veulentje op de boerderij. We willen alleen een veulen geboren laten worden als we zeker weten dat het daarna een goede plek krijgt om te wonen. Omdat er niet veel vraag is naar Nederlandse Trekpaarden kiezen wij ervoor geen veulens te fokken.
  • Twee keer per week krijgt Daan dressuurtraining. Dat is goed voor zijn conditie en hij vindt het erg leuk.
  • Veel mensen denken dat een paard lacht, als hij/zij zijn bovenlip krult en zijn tanden ontbloot; het lijkt op een brede grijns. Eigenlijk lachen paarden niet, het is een flehmen reactie: het paard registreert zo de geuren die in de lucht hangen.

De paarden op de Korenmaat

Stadsboerderij De Korenmaat is onderdeel van Natuurcentrum Arnhem